اولین نشست از سلسله‌نشست‌های اقتصادناوانتخابات

در ایران امروز چیزی به نام اقتصاد اسلامی وجود ندارد

دکتر سبحانی استاد تمام اقتصاد دانشگاه تهران: در کشور در مناسبات بانکی قرار بود ربا حذف شود ولی در جاهای مختلف گفتیم و نشان دادیم حتی یک ساعت قانون بانکداری بدون ربا در ایران اجرا نشد.

11qw

دکتر راغفر استاد تمام اقتصاد دانشگاه الزهرا تهران: اصلی ترین محور قانون اساسی که وظیفه حکومت را تعریف می کند بحث حفظ و ارتقاء کرامت انسان است

12e

   دکتر حسن سبحانی و دکتر حسین راغفردر یک گفتگوی علمی که به میزبانی هیئت اندیشه ورز اقتصاد اسلامی حوزه علمیه خراسان رضوی و با همکاری گروه اقتصاد پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد و اجرای دکتر مرتضی مرتضوی کاخکی عضو هیئت علمی گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد. اساتید این نشست تخصصی به موضوعات مهمی چون «حقوق اقتصادی مردم در قانون اساسی»، «تأمین اجتماعی و رفع فقر، از حقوق مردم در قانون اساسی»، «وظیفه دولت و حاکمیت در قبال تأمین این حق» پرداخته شد و از این زوایا به نقد برنامه و عملکرد دولت‌ها در حوزه تأمین اجتماعی پرداختند.

دکتر سبحانی با مقدمه ای درباره حقوق ملت و وظایف دولت که مغفول مانده است، از رسالتی که قانون اساسی بر عهده رئیس جمهور گذاشته سخن گفت و اینکه برخلاف اصل 113 قانون اساسی که در آن رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی و ریاست‌ قوه‌ مجریه‌ است، متاسفانه روئسای جمهور در کشور ما تنها به ریاست قوه مجریه بسنده کردند، این در حالی است که اجرای قانون اساسی در وظایف رئیس جمهور ارجح بر ریاست قوه مجریه است ولی این نکته به فراموشی سپرده است.

وی گفت: مسئولیت اجرای قانون اساسی به این معنا که رئیس جمهور، موظف هست بین ارکان قدرت، که در قانون اساسی وظایف و حقوقی برایانها در نظر گرفته شده است، به گونه ای هماهنگی بوجود بیاورد، که آنها متناسب با هم و مقوم کارهای همدیگر  امور کشور را پیش ببرند که به واسطه آن تحقق حقوق ملت تا جایی که به حاکمیت بر می گردد عملیاتی شود و به نظر می رسد این مهم مودر غفلت قرار گرفته است. نتیجه این شده برخی اصول توسط برخی از ارکان قدرت ممکن است سطوح بالایی از عملیاتی شدن را تجربه کند در حالی که برخی اصول دیگر فراموش شده یا در دوره جنین خودش باقی مانده است.

شغل شایسته و دستمزد مناسب حق همگانی

دکتر راغفر نیز در این برنامه گفت: نکته مهمی که از قانون اساسی ما استخراج می شود و وظیفه حکومت را تعریف می کند، بحث حفظ و ارتقاء کرامت انسان است که از معناداری زندگی انسان حاصل می شود. این معناداری به میزان مشارکتی بر می گردد که از طریق اشتغال در جامعه برای افراد امکان پذیر می شود چرا که همه ما عزت نفسمان را از شغلمان می گیریم و اینکه چه جایگاهی در نظام تولید داریم.

به گفته راغفر، داشتن شغل شایسته با دستمزد مناسب که در قانون اساسی به عنوان حق همگانی به رسمیت شناخته شده و همچنین ایجاد زمینه های شغلی و فراهم اوردن ابزار کار که در مسئولیت دولتها قرار گرفته، یکی از نکات اساسی و مغفول مانده در قانون اساسی است.

ادامه مطلب



کلیه حقوق متعلق به پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی می باشد.